A nyár igazi kihívás a hajnak, hiszen ha sokat formázzuk, akkor a megerősödött környezeti hatásokkal együtt sokkal gyorsabban roncsolódik. A nyári hajápolásra ezért érdemes odafigyelni. A magas UV-sugárzás, a strand klóros, vagy a tenger sós vize extrán szárítja a hajat, emiatt fontos, hogy extra kényeztetésben részesítsük. Főleg, ha festett a hajunk, mert arra még komolyabb hatást gyakorol pl. a magas UV sugárzás, a klór vagy a só.

Extra veszély nyáron

A nyári extra hő- és egyéb külső hatások extrán károsíthatják a hajat, amelynek a túltisztítással is sokat árthatunk. A melegben többet izzadunk, és a ragacsos, nedves hajba jóval több por rakódik le. Emiatt érezzük úgy, hogy gyorsan koszosodik a hajunk, amelyet igyekszünk minél jobban megtisztítani. De ennek is megvan a veszélye, hiszen hajmosás közben vagy után számtalan kozmetikumot használunk, formázzuk a hajunkat, amelyek tovább roncsolhatják a hajat - ha nem megfelelően csinálják. A helyes hajszárításról már írtunk korábban.

Nyári hajápolás tippek

Hogy ne, vagy csak kevésbé sérüljön a hajunk külső szerkezete, ne színeződjön el, apró, de annál fontosabb dolgokat tehetünk, amelyeket érdemes fejben tartani. Íme 10 tipp, amellyel megvédhetjük tincseinket.

1. Dupla figyelem a festett hajnak

Ahogy fentebb írtuk, a festett hajra extrán hat az UV, a sós vagy épp klóros víz. Akár el is színeződhet a festés, vagy komolyabban roncsolódik a szerkezete. Ezért strandolás után mindig öblítsük ki a hajunkat, ne hagyjuk, hogy klórosan vagy sósan száradjon meg. 

2. Tisztítsuk, de módjával

A koszos haj kevésbé ellenálló a káros hatásokkal szemben, ezért sűrűbben kell hajat mosnunk. Ezt viszont tegyük körültekintően, és ne formázzuk heti egynél többször a hajunkat - ha megoldható. A hajvasalás szabályairól itt írtunk korábban. 

3. Mellőzzük a hajszárítót!

A nyári hajápolás egyik alapja, hogy az amúgy is extra hőhatást ne fokozzuk még mi is otthon azzal, hogy folyamatosan szárítjuk a hajunkat. De ügyeljünk arra is, hogy ne üljünk ki a tűző napra sem.

4. Megfelelő kozmetikumok

Használjunk fényvédőt, hajolajat, festett hajra színvédőt és olyan hajápolókat, amelyek védenek az UV-sugárzástól.

5. Ne dörzsöljük

A haj megtörölése még jobban összetörheti az amúgy is sérült hajszálakat. Ha mindenképpen meg kell törölni, használjunk pamut anyagot és töröljük óvatosan. 

6. Engedjük szabadon

Ha lehet, hagyjuk hajunkat szabadon, hogy szellőzni tudjon. Tudjuk, hogy a meleg miatt sokszor elviselhetetlen a hosszú haj, de mind a hajgumi mind a csatok extrán igénybe veszik a hajat, főleg nyáron.

7. Használjunk kalapot!

Nem csak a festett hajnak, hanem minden hajnak, sőt, a fejbőrnek is jót tesz, ha kalappal védjük a káros sugaraktól. Ezzel könnyedén megakadályozhatjuk, hogy kifakuljon a hajunk.

8. Egyél egészségesen!

Hajunkat nem csak kívülről, hanem belülről is táplálni kell. Ezért fontos, hogy nyáron jobban ügyeljünk az egészséges táplálkozásra.  A haj és a fejbőr védelmének érdekében ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ételeket fogyasszunk, amelyek sok A-, a B-, a C- és  E-vitamint tartalmaznak. A hajhullás elleni legfontosabb vitaminokat itt találja. 

 9. Vigyük a strandra hajolajat!

Furcsán hangzik, de strandolás előtt fújjuk be a hajunkat hajolajjal, amely véd a káros sugaraktól. Ne mossunk hajat strand előtt, mert a frissen mosott haj sokkal sérülékenyebb. 

10. Hajmaszk, még ha nem is használod

Sokaknak a hajmaszk egyáltalán nincs a hajmosási rutinjukba, de nyáron érdemes bevezetni. A hajpakolások rengeteg tápanyaggal tölthetik fel a hajszálakat és természetesen védenek is. Hajpakolást otthon is gyárthatsz, ezeket itt szedtük össze korábban. 

Minden panasz esetében fontos, hogy ne csak kívülről szüntessük meg a tüneteket, hanem a valós okokat is tárjuk fel. Ehhez fontos, hogy testünk megfelelő tápanyag és vitaminszinttel rendelkezzen Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.